Welke soorten prothese heb je?

Je hebt vele verschillende soorten protheses. We beginnen bij de beenprotheses. Als je in een rolstoel zit en niet met een prothese kan of wil lopen, kan je een sierprothese nemen, hierdoor zien mensen minder snel dat je (een deel van) je been mist. Als je alleen kleine stukjes binnenshuis loopt, kun je kiezen voor een prothese die voor gebruik binnenshuis is gemaakt. Dan heb je nog de protheses voor alle dagelijkse activiteiten. Als laatste heb je de speciale sportprotheses

 

Je hebt ook verschillende armprotheses. Om te beginnen de cosmetische armprothese, deze kan niet bewegen, maar heeft wel een natuurlijke uitstraling. Als tweede heb je de passieve armprothese, deze bestuur je met je andere hand. Deze prothese heeft voor- en nadelen. Deze ziet er bijna uit als je eigen arm of hand, maar is daarentegen (bijna) niet functioneel. Als laatste heb je nog een aantal actieve armprotheses:

 

  • De mechanische of lichaamsbekrachtigde armprothese, deze kun je besturen met je eigen lichaamskracht. Bij een bovenarmprothese kun je de grijpfunctie in je hand bedienen door je schouderbladen van elkaar af te bewegen en weer naar elkaar toe te brengen. Het is een betrouwbaar systeem dat op je eigen lichaamskracht werkt, je kunt je kracht goed doseren en er zit geen vertraging in je beweging. Het vraagt wel oefening om de prothese te leren bedienen en de kracht die je ermee kunt leveren is wel beperkt. De bandages zijn helaas vaak zichtbaar door de kleren en soms kan deze prothese rug- en/of schouderklachten veroorzaken. 
  • De mechanische of lichaamsbekrachtigde armprothese met servobesturing wordt ook bediend door met je schouders te bewegen. De servobesturing (elektrische microschakelaar) zit in de schouderbandage verbonden. Bij dit systeem wordt er geen gebruik gemaakt van een mechanische hand, maar van een elektrische hand. Dit systeem kost minder kracht om je hand, haak of elleboog te openen of te buigen. Het nadeel is alleen dat je extra gewicht met je mee moet dragen.
  • Bij een myo-elektrische armprothese geven je armspieren, bij aanspanning ervan, elektrische signalen door aan elektroden in je armprothese, waarmee je hand open of dicht gaat of draait. Deze prothese werkt helaas niet bij iedereen. 
  • Tot slot heb je de hybride bekrachtigde armprothese, hierbij wordt gebruik gemaakt van zowel lichaamsbekrachtiging als van myo-elektrische bekrachtiging. Dit soort prothese komt alleen voor bij amputatie vanaf  de bovenarm of hoger.

  

Wat is een prothese?

Een beenprothese is een op maat gemaakt hulpmiddel dat na een amputatie (een deel van) je been vervangt. Een beenprothese helpt je om weer zoveel mogelijk zelfstandig te kunnen functioneren. Zo'n prothese bestaat uit verschillende onderdelen. Het begint met een koker waar de stomp in gaat, dan volgt een kniegewricht (bij amputatie boven de knie). Hieronder zit een enkelgewricht deze kan beweegbaar of niet beweegbaar zijn. Aan het enkelgewricht zit een voet.

Deze protheses kan op verschillende manieren aan je lichaam vast gemaakt worden. Een KBM (Kondylen Bettung Munster) is een prothesekoker, die uit twee delen bestaat. Een binnenkoker die zacht is en een buitenkoker die hard is. De koker blijft goed op zijn plek zitten door de nauwkeurige pasvorm. Je trekt als eerste een kous aan over de stomp, hierna volgt de zachte koker, hierover komt weer een kous en daarna volgt de buitenkoker. Er zijn ook nog verschillende been protheses met liner. Zo heb je de liner met pinsysteem, de liner met vacuümsysteem en de liner met touwtjessysteem. Als laatste heb je de conventionele onderbeenprothese, hierbij wordt een onderbeenkoker gecombineerd met een dijbeenmanchet.

 

Een armprothese of kunstarm is een op maat gemaakt hulpmiddel dat (een deel van) je arm vervangt. Een armprothese bestaat uit verschillende onderdelen, afhankelijk van het amputatieniveau van je arm. Bovenaan de arm komt een bandage, dit is het ophangmechanisme voor een bovenarmprothese of voor de mechanische besturing van je elleboog of hand. Daarna komt de ophanging, de stompkoker of fitting waarin je stomp komt. Hierop volgend zit het schouderscharnier en daarna volgt het elleboogscharnier. Daarna hebt je het polsrotatormechanisme en een verbindingsdeel van de stompkoker met de hand, dit is een harde afwerkkoker of een buissysteem met een zachte schuimhoes er omheen. Aan het einde zit een hand of een haak. Er zijn verschillende manieren waarop een armprothese aan je lichaam vastgemaakt kan worden. Dit kan gebeuren met een schouderbandage, een siliconenhoes (liner) met klik- of touwtjessysteem, of een vacuümsysteem.

 

Sportprotheses

Er zijn verschillende sportprotheses. Een dergelijke sportprothese bestaat uit een sportknie en een sportvoet die samen met een speciale adapter. Deze sportprotheses zijn speciaal voor loopsporten gemaakt. Door de vlotte zwaaifase en dankzij de demping is het mogelijk om grote ritmische passen te maken. Een sportprothese kan beschikken over een slot, voor de veiligheid tijdens het stilstaan voor en na het sporten en tijdens de warming-up. De veer die er in zit is in verschillende sterktes leverbaar, waardoor deze sportprothese voor alle loopdisciplines geschikt is. Een speciaal ontworpen sportvoetadapter vormt de juiste verbinding met het kniescharnier. Er zijn ook nog twee typen zolen beschikbaar, eentje is geschikt voor alle terreinen en eentje heeft spikes onder de voet. De voet met spikes is geschikt voor trainingen en wedstrijden op een tartanbaan (atletiekbaan).  

Maak jouw eigen website met JouwWeb