Revalidatie na amputatie van arm of been

Je begint direct na de amputatie met revalidatie en oefentherapie. Je wordt begeleid door een fysiotherapeut en een revalidatiearts. Je gaat samen met de revalidatiearts bekijken welke revalidatie het beste bij jou past. Ook kun je samen met deze arts de mogelijkheden voor een arm- of beenprothese gaan bekijken. De fysiotherapeut zal je oefeningen geven die de spieren in de stomp, het overgebleven deel van uw arm of been, sterker maken en/of ervoor zorgen dat de spierkracht zo min mogelijk achteruit gaat. 

 

Zodra je uit het ziekenhuis komt bent je nog niet klaar met revalideren. De revalidatie gaat verder en dit kan gebeuren in een verpleeghuis of in een revalidatiecentrum. Je krijgt nu niet alleen hulp van de revalidatiearts en fysiotherapeut, maar hier komen ook een ergotherapeut en een maatschappelijk werker of een psycholoog bij kijken.

 

De ergotherapeut gaat met je aan de gang zodat je weer zoveel mogelijk zelfstandigheid krijgt. Hieronder vallen een hoop alle daagse dingen. Deze therapeut helpt je om de beste manier te vinden om te zitten, te staan, wat te drinken te halen, om jezelf aan te kleden en zo nog veel meer dingen die voorheen zo vanzelfsprekend waren. 

 

De maatschappelijk werker of psycholoog zal je helpen bij de verwerking van deze hele ervaring en je helpen leren accepteren van de amputatie. Bij deze maatschappelijk werker of psycholoog zal je ook terecht kunnen met eventuele relatie problemen die zijn gekomen na de amputatie of andere angst- en schaamtegevoelens.

 

Revalidatieduur

De duur van de revalidatie is afhankelijk van verschillende factoren:

  • De genezing van uw wond
  • Hoe snel u adviezen en instructies oppikt
  • Uw algemene conditie
  • Uw doelstellingen

 

De gemiddelde duur van een behandeling is verschillen per amputatie niveau:

  • Bij een onderbeenamputatie: 20 weken 
  • Bij een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie: 28 weken 
  • Bij een heupexarticulatie: 8-10 maanden

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb